Week 35: avondklok, leverklachten, omikronvaccins & jodiumtekorten

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer de coronawet, leverklachten, ooiervaarsbeet bij baby's, omikronvaccins en jodiumtekorten in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: 'Neem de avondklok en het coronatoegangsbewijs op in de coronawet'

De Raad van State ziet de wijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg) als een "noodzakelijke eerste stap op weg naar een duurzaam, wettelijk stelsel". De Raad vindt wel dat in dit wetsvoorstel het instellen van een avondklok en de invoering van een coronatoegangsbewijs moeten worden opgenomen.

Dinsdag: Een kwart van de Nederlanders heeft maag-, lever- of darmklachten

Bijna 1 op de 4 Nederlanders was in 2019 bekend bij de huisarts met meer of minder ernstige maag-, darm- en/of leverproblemen. Het gaat om ruim 3,8 miljoen mensen. In 2011 ging het nog om 3,4 miljoen mensen.

Woensdag: Ooievaarsbeet bij baby’s: wat is het en veroorzaakt het klachten?

Ongeveer een derde van de baby’s komt ter wereld met een ooievaarsbeet: een rode of roze vlek op of rond het gezicht, of soms op een andere plek. Wat is een ooievaarsbeet, veroorzaakt het klachten en is er iets tegen ooievaarsbeet te doen?

Donderdag: Pfizer kan omikronvaccins vanaf volgende week leveren 

Nederland kan volgende week al de eerste aangepaste coronavaccins van Pfizer en BioNTech krijgen, als het middel wordt goedgekeurd. Pfizer laat weten dat het van plan is om volgende week 1,4 miljoen doses te leveren, en de week erna evenveel. In totaal krijgt Nederland dit jaar 9,95 miljoen doses.

Vrijdag: Minder jodium in de voeding is een risico's voor zwangere vrouwen

Via onze voeding krijgen we steeds minder jodium binnen, dat kan zorgelijk zijn voor zwangere vrouwen. Te weinig jodium kan namelijk leiden tot problemen met de hersenontwikkeling en de groei van het kind.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong