Week 46: coronavirus, kindermishandeling, pensioenwet & apenpokkenvirus

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer het coronavirus, kindermishandeling, de pensioenwet, slecht slapen en het apenpokkenvirus in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Geen nieuwe coronapatiënten op ic's opgenomen 

De instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen nu de najaarsgolf achter de rug is. Zo is in de afgelopen dag niemand met corona opgenomen op een intensive care

Lees ook: Dit ga je in 2023 betalen voor de basisverzekering

Dinsdag: 1 op de 30 kinderen is slachtoffer van kindermishandeling

Kindermishandeling is lang niet altijd zichtbaar. Toch overkomt het 1 op de 30 kinderen in Nederland. In de Week tegen Kindermishandeling vragen kinderartsen aandacht voor dit onderwerp. "Maak het, hoe moeilijk ook, bespreekbaar."

Lees ook: "Je wordt ziek als je met nat haar naar buiten gaat"

Woensdag: Kamer gaat veelbesproken pensioenwet nog eens helemaal doornemen

De Tweede Kamer gaat de veelbesproken pensioenwet nog eens helemaal doornemen: die wetsartikelen die gewijzigd worden, zullen los worden besproken. Een opmerkelijk besluit, omdat de Kamer al zo'n zestig uur over de wet heeft gesproken, waarvan twee dagen in de plenaire zaal. Daardoor wordt naar verwachting pas veel later over de wet gestemd.

Donderdag: "Slecht slapen is de moeder van alle gezondheidsproblemen"

Een slechte slaapkwaliteit en een relatief korte slaapduur hangen samen met verschillende ziekten en aandoeningen. Zo is slaap zowel een oorzaak als een gevolg van gewichtstoename. Iemand die korter dan zes uur slaapt, heeft 45 procent meer kans op obesitas dan een persoon die zeven tot negen uur per nacht slaapt.

Vrijdag: Het apenpokkenvirus gaat nog steeds rond

Het apenpokkenvirus is nog altijd niet verdwenen uit Nederland. In de afgelopen twee weken is het virus bij tien mensen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds eind september, hoewel het minieme aantallen zijn vergeleken met het hoogtepunt van de golf in juli. In totaal zijn nu 1247 mensen positief getest.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong