Week 1: Zelftesten Schiphol, grieppatiënten met longontsteking & rookverbod

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer coronazelftests voor reizigers uit China, grieppatiënten met longontsteking, goede voornemens, hooikoorts en verbod op sigaretten in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Alleen vrijwillige zelftest corona voor reizigers uit China

Alle reizigers uit China die vanaf 5 januari naar Nederland komen, kunnen op Schiphol gratis een coronazelftest doen. Dat schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Als zij positief testen, wordt de reizigers op het hart gedrukt het isolatieadvies na te leven.

Dinsdag: Hoe houd je je goede voornemens dit jaar wél vol?

Traditiegetrouw is het begin van een nieuw jaar voor veel mensen een moment om goede voornemens vast te stellen. Stoppen met roken, afvallen en meer bewegen worden heel vaak genoemd. Zeker na de decembermaand met veel zoetigheid en uitgebreide diners is dat wel begrijpelijk. Bij veel van deze goede voornemens blijft het bij een gedachte, of lukt het maar kort om er ook echt mee aan de slag te gaan. Wat helpt eigenlijk om goede voornemens ook daadwerkelijk te laten slagen? Je leest het hier.

Woensdag: Veel grieppatiënten op ic met bacteriële longontsteking

Het is druk op de intensive care van het UMCG. Er liggen coronapatiënten, maar ook grieppatiënten en mensen met het RS-virus. IC-afdelingshoofd Peter van der Voort van het UMCG ziet “uitzonderlijk ernstige” ziektebeelden ontstaan. Hij maakt zich vooral zorgen over mensen die een virusinfectie hebben en daar een bacteriële longontsteking overheen krijgen. Dat kunnen gezonde mensen zijn die de ene dag nog staan te sporten en een paar dagen later op de intensive care liggen.

Donderdag: Hooikoortsseizoen 2023 door warm weer al begonnen

Het is nog hartje winter, maar volgens Weeronline is het hooikoortsseizoen van 2023 al begonnen. Door het zachte weer van eind december en de zeer zachte jaarwisseling zijn de eerste elzen en hazelaars al in bloei gekomen. Door de regen blijft het aantal klachten voor mensen die gevoelig zijn voor het pollen van deze bomen beperkt, maar wanneer het droog is kunnen er volgens het weerbureau wel klachten ontstaan.

Vrijdag: "Verbod op de verkoop van sigaretten is gerechtvaardigd"

Nieuw-Zeeland zette onlangs een grote stap door een generatiegebonden wet in het leven te roepen die sigarettenverkoop verbiedt. Het land hoopt zo een rookvrije generatie te creëren. Ook in Nederland wordt een verkoopverbod overwogen. Volgens Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, is een dergelijk verbod gerechtvaardigd in het belang van de volksgezondheid.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong