Normal_geld__euro

De 32-jarige Jan uit Veenendaal mag de bonus die hij van zijn werkgever ontvangt omdat hij 12,5 jaar in dienst is, niet zelf houden. De financieel begeleider van de man schreef in een brief over zijn ongenoegen en hoe de man met een verstandelijke beperking en autisme zijn zuurverdiende bonus aan het UWV moet afstaan. De regels voor een Wajonguitkering zijn dat al het inkomen wordt verrekend met de uitkering. Wie één maand fors meer inkomen heeft door zo’n bonus, moet deze laten verrekenen met de Wajonguitkering. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Wat de begeleider, Kees den Oudendammer, vooral boos maakte is de bonus die Tweede-Kamerlid Klaas Dijkhoff ontving, toen nog niet naar buiten was gekomen dat hij toch afziet van dat extra geld. Het verschil tussen rijk en arm werd zo extra benadrukt, volgens Den Oudendammer. Jan werkt bijna 12,5 jaar bij een locatie supermarkt en is daar helemaal op zijn plek. Zoals hoort bij een jubileum, wilde de werkgever Jan een bonus uitkeren. Maar dat blijkt niet in de zakken van Jan terecht te komen.

Telefoon aangeboden om missen bonus door Wajonguitkering

Momenteel is er overleg met de werkgever van Jan. Er wordt bekeken of de bonus onbelast geschonken kan worden. Jan zelf weet nog van niets, maar vroeg een half jaar geleden al hoe dat nou zit met zijn bonus en de regels van het UWV. Den Oudendammer is overspoeld door medeleven van wildvreemden en aanbiedingen van materiële giften zoals een telefoon om hem zo toch in het zonnetje te zetten.

Boete voor niet melden van wijziging in inkomen

Het is niet voor het eerst dat een bonus wordt afgenomen van iemand met een Wajonguitkering of een andere uitkering van het UWV. Een 31-jarige man uit Steenbergen overkwam vorig jaar hetzelfde. Ook hij moest de bonus voor zijn 12,5 jarig jubileum afstaan. De Wajongregels van  het UWV zijn zeer strikt en er kan een boete opgelegd worden wanneer extra inkomen niet gemeld wordt.

Door: Nationale Zorggids