Normal_geld__kluis__sparen

De 32-jarige Jan uit Veenendaal die zijn bonus na 12,5 jaar dienst niet mag houden van het UWV, heeft veel steun gekregen. Zijn financieel begeleider vroeg aandacht voor zijn cliënt, die om zijn verstandelijke beperking en autisme een Wajong-uitkering ontvangt naast zijn inkomen van een lokale supermarkt. Er is sprake van een Sinterklaasactie om de jongeman toch te belonen voor zijn harde werk. Dit meldt Telegraaf.

Om Jan te steunen, is door GeenStijl de hashtag #SinterJan in het leven geroepen. Mensen kunnen zo iets betekenen voor de man die zijn bonus niet mag houden. Iedereen die een Wajong-uitkering ontvangt, moet alle inkomsten opgeven. Deze worden dan maandelijks verrekend met de Wajong-uitkering. Wanneer Jan door zijn bonus die maand opeens een hoger inkomen heeft, krijgt hij veel minder geld van het UWV. Op die manier kamoet Jan zijn bonus laten afpakken door het UWV.

Bonus afgenomen door UWV maar wel aanbod van NS en ProRail

Omdat de jongeman gek is van treinen, hebben NS en ProRail hem een mooi aanbod gedaan. Hij mag meerijden op de laatste rit die een specifieke trein zal gaan maken en hij mag daarnaast de VIP Spoorwensdagen van NS ProRail bijwonen. Ook is hem een telefoon aangeboden door een lokale ondernemer. Mensen komen met verschillende kleine donaties en gunsten om de man zo alsnog een mooi gebaar voor zijn harde werk te geven.

Wijziging in Wajong-wet ligt bij Eerste Kamer

Jan zelf heeft nergens om gevraagd en was tot voor kort niet precies op de hoogte van de regeling van het UWV. Zijn begeleider Kees den Oudendammer bracht het nieuws naar buiten, ook in onvrede over het nieuws van het wachtgeld van Klaas Dijkhoff. Jan zelf is tevreden met zijn inkomen maar heeft als wens om een nieuwe laptop te kopen voor zijn treinenhobby. GeenStijl heeft een donatie-pagina op de website aangemaakt waar mensen een bedrag kunnen doneren voor Jan.

Het UWV laat weten dat er wordt gekeken naar een wijziging in de wet om een bonus toe te staan. Dit voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. Wanneer een werkgever een bonus uitkeert in natura, moet dit ook worden aangegeven bij de loonaangifte. Er moet dan een waarde aan de goederen worden toegekend, wat vervolgens weer van de Wajong-uitkering wordt afgenomen. Wanneer een donatie wordt gedaan door anderen, zou Jan dit in principe wel mogen houden zonder gekort te worden op zijn uitkering.

Door: Nationale Zorggids