Normal_wash-hands-4925790_640

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. We kunnen er niet meer om heen: het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding nemen het nieuws volledig in beslag. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week:

Maandag: Premier Rutte spreekt land toe over coronacrisis

Premier Rutte heeft maandag het land toegesproken over de coronacrisis. In zijn toespraak heeft hij gezegd dat de maatregelen tegen het coronavirus ongekend zijn voor een land in vredestijd. Hij roept iedereen op zich strikt te houden aan de adviezen om binnen te blijven bij klachten en minimaal 1,5 meter afstand te houden van anderen. Bekijk hier de toespraak van Rutte terug.

Zit jij ook noodgedwongen thuis? Maak van de nood een deugd en regel je belastingaangifte als je dat nog niet gedaan hebt. Lees hier welke zorgkosten je mag aftrekken in je aangifte zodat je misschien minder hoeft bij te betalen of zelfs geld terugkrijgt.

Dinsdag: RIVM brengt klachten virus in kaart met infectieradar

Sinds dinsdag kunnen mensen in Nederland helpen bij het in kaart brengen van klachten die kunnen wijzen op het nieuwe coronavirus. Mensen kunnen via infectieradar.nl meedoen. Zij geven dan eens per week door of zij in de afgelopen week koorts of andere klachten hadden. Hiermee kan het RIVM volgen hoe gezondheidsklachten verspreid zijn over het land en hoe dit zich ontwikkelt in de tijd. De gegevens dienen als input voor wetenschappelijk onderzoek.
 
*Doordat veel mensen interesse hebben en de website kampt met technische problemen, blijkt het laden van de website en registreren nu vaak nog problematisch. Het RIVM vraagt om het dan later nog eens te proberen.
 

Woensdag: UMCG-viroloog roept op kinderen niet buiten te laten spelen

Tegen het advies van de RIVM in roept de viroloog ouders op om kinderen niet meer samen buiten te laten spelen. Hij stelt dat kinderen eigenlijk niet op voldoende afstand van elkaar spelen en daardoor toch risico lopen om het coronavirus zelf op te lopen of deze door te geven aan anderen.

Ondertussen komt een onderzoekster van de Universiteit van Twente met een voedingsadvies dat luchtweginfecties bij kinderen kan verminderen.

Donderdag: geen bezoek verpleeghuizen

Verenso, de Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, adviseert na overleg met Actiz om in het hele land bezoek aan verpleeghuizen te stoppen. Het besluit is in lijn met het advies van het Outbreak Management Team (OMT) - RIVM over het beperken van contacten en in het bijzonder het beperken van bezoek aan kwetsbare personen.

Vrijdag: saamhorigheid in tijden van corona

We sluiten de week af met positief bericht over alle hartverwarmende initatieven die in ons land gestart zijn om zorgpersoneel, ouderen, mensen in quarantaine en thuisisolatie en alle harde werkers die Nederland draaiende te houden een hart onder de riem te steken: saamhorigheid in tijden van corona.

Door: Nationale Zorggids