Week 41: Stoppen met roken, te veel zout, de herhaalprik & levertransplantatie

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer stoppen met roken, te veel zout, de herhaalprik en levertransplantatie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Meer mensen vragen huisarts om hulp bij stoppen met roken

Het aantal mensen dat met hulp van de huisarts probeert te stoppen met roken is de afgelopen jaren toegenomen. Kenniscentrum Vektis stelt op basis van een analyse van declaraties in de huisartsenzorg dat het aantal in 2020 en 2021 ruim twee keer zo hoog lag als in de jaren daarvoor. Een verklaring voor de stijging van het aantal stoppogingen via de huisarts kan volgens Vektis mogelijk worden gezocht in de gedaalde kosten. Vanaf 2020 brengen zorgverzekeraars namelijk geen eigen risico meer in rekening voor een poging via die weg.

Dinsdag: Kinderen eten nog steeds veel te veel zout

"Onze kinderen eten veel te veel zout." Dat zei kindernefroloog Michiel Schreuder van het Radboudumc in 2009 in het Jeugdjournaal. In de tussentijd is er helaas weinig verbeterd. Zijn boodschap anno 2022? "De overheid moet nú ingrijpen en zout in producten stapsgewijs verlagen. Dat scheelt naar schatting in Nederland 5000 sterfgevallen per jaar."

Lees ook: "Alcohol helpt om op te warmen"

Woensdag: Ziekenhuiszorg komt 'ernstig onder druk' door energiekosten

Ziekenhuizen verwachten dat het verlenen van zorg "ernstig onder druk" komt te staan als gevolg van de stijgende energiekosten en de inflatie. "De situatie dreigt voor veel ziekenhuizen echt onhoudbaar te worden", zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert.

Donderdag: Eerste vijftigers kunnen afspraak voor herhaalprik maken

Een volgende groep mensen is aan de beurt om een afspraak te maken voor de herhaalprik tegen het coronavirus. Het gaat om mensen die in 1962 zijn geboren. Een deel van deze groep is dit jaar 60 geworden, een ander deel is nu nog net 59, en daarmee kunnen donderdag de eerste vijftigers op grond van hun geboortejaar de extra inenting halen.

Vrijdag: Obesitasepidemie houdt wachtlijst levertransplantatie lang

De wachtlijst voor een levertransplantatie is al tientallen jaren onverminderd lang. Zoals het er nu naar uitziet, gaat die lijst niet korter worden, alle verbeterde behandelingen voor leverziekten ten spijt. Een belangrijke oorzaak: leverproblemen door obesitas, stelt prof. dr. Harry Janssen van het Erasmus MC Transplantatie Instituut.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong