Menzis gaat tonnen terugeisen van failliete zorginstelling Twenty4 Wonen

Naast 3 ton zorgsubsidie die Twenty4 Wonen moet terugbetalen aan de gemeente Almelo en de belastingschuld van 200.000 euro, staat de failliete zorginstelling ook een flinke terugvordering van Menzis te wachten. De zorgverzekeraar gaat mogelijk honderdduizenden euro’s eisen. Dit meldt RTV Oost. 

De zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen ging in december failliet. De kwaliteit van de geleverde zorg voldeed niet aan de eisen en ook de uitgestelde coronasteun was nog niet terugbetaald. Twenty4 Wonen hield een dubieuze boekhouding bij, waarover nog altijd veel onduidelijkheid bestaat. Ook wisselden de cijfers van de 24-uurzorginstelling flink: Zo zou het in 2021 een verlies van meer dan 80.000 euro hebben geleden en boekte het in 2022 opeens een winst van bijna 100.000 euro.

Debiteuren- en crediteurenoverzicht

Twenty4 Wonen had een locatie in Almelo en eentje in Enschede en werd eerst gerund door een moeder en later ook door haar dochter. Ze hadden acht medewerkers in dienst, waarvan een deel vrijwillig vertrok toen het faillissement in zicht kwam. Volgens de twee eigenaren zouden de problemen zijn doorstaan doordat zij twee accountants hadden. De boekhouding is niet transparant en heeft bijvoorbeeld geen overzicht van debiteuren en crediteuren. Moeder en dochter stellen dat zij niet btw-plichtig waren en daarom dat overzicht niet hadden aangeleverd.

Vermoedens van brandstichting

In september 2023 ontstond brand bij de opvanglocatie in Enschede, wat volgens de eigenaren ook een rol heeft gespeeld in de slechte financiële situatie. Eigenlijk was het simpelweg een keukenbrand en waren er bij de politie vermoedens van brandstichting. Deze kon echter geen bewijs vinden, waarna het onderzoek werd stopgezet.

Nu hebben ze dus de gemeente Almelo en Belastingdienst die bij hen aankloppen voor flinke sommen geld. Ook hebben ze nog zes andere schuldeisers. Daar komt straks Menzis bij. Het gaat volgens de curator om een immense vordering.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky