Logo_ziekenhuis-st-jansdal-logo

In het St. Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk verblijft al sinds mei een man uit België zonder papieren en zorgverzekering. De patiënt werd opgenomen met zwaar hersenletsel en was zo ziek dat hij geopereerd moest worden in het Utrecht Medisch Centrum. De Belg is niet verzekerd en geen enkele instantie wil hem opnemen voor de vervolgzorg die hij nodig heeft. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Nu de patiënt grote vooruitgang heeft gemaakt, wil het ziekenhuis in Harderwijk hem doorverwijzen naar een verpleeghuis voor vervolgzorg. Hij heeft nu nog hulp nodig met het aankleden en wassen. Ook heeft hij regelmatig controles van een neuroloog nodig. Daarom  kan de man niet op straat gezet worden. Echter blijkt niemand de man op te willen nemen omdat hij niet verzekerd is.

Inmiddels heeft de patiënt een tijdelijk Belgisch paspoort gekregen. Dit heeft echter nog weinig invloed gehad op de zoektocht naar geschikt onderdak. De Belg wil graag terug naar Antwerpen. Er lopen nu gesprekken met het Leger Des Heils in zijn thuisland. Volgens zorgmanager van het St. Jansdal-ziekenhuis Frits van der Velde gaat het niet om de kosten die gemaakt zijn voor de man. Zij willen enkel dat de man de zorg krijgt die hij nodig heeft. Er is op dit moment echter geen regelgeving waar de Belg op terug kan vallen. “Het wordt tijd dat er regelgeving komt, zodat er een duidelijk vangnet is voor dit soort mensen”, stelt Van der Velde.

Tot op heden is er geen concrete afspraak gemaakt voor verdere zorg voor de man. Er is samen met het ministerie van Volksgezondheid, de Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen en andere instellingen geprobeerd tot een oplossing te komen die in het belang is van de Belg.

Door: Redactie Nationale Zorggids