Transgender wil excuus Staat

Transgender Willemijn van Kempen wil erkenning van de overheid voor het leed dat zij heeft doorstaan omdat zij zich verplicht moest laten steriliseren om vrouw te worden. Tot 2014 stond dit in de wet. Samen met vijftien mede-aanklagers, vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann en Transgender Netwerk Nederland wil zij excuses van de overheid. Dit meldt de Volkskrant.

De Limburgse van Kempen wil dat mensen weten dat sterilisatie gebeurde en dat het niet had mogen gebeuren. Het leed dat zij hierdoor heeft ondergaan, is de reden waarom ze nu erkenning eist. Een woordvoerster van Bureau Clara Wichmann vindt dat er ook een financiële compensate moet komen van de Staat. In Zweden hebben getroffen personen hiervoor twintigduizend euro ontvangen.

Aantal geslachtswijzigingen in paspoort 

Van Kempen doet dit voor andere transgenders die hetzelfde traject als zij hebben doorlopen, maar zeker ook voor de mensen die besloten niet de transitie in te gaan. Jaarlijks lieten vóór de wijziging van de Transgenderwet in 2014 gemiddeld 83 mensen het geslacht in hun paspoort aanpassen, in 2014 waren dat 770. Het aantal ligt sindsdien op ongeveer 540. 

Wetswijziging schrapt deskundigenverklaring voor wijziging geslacht op geboorteakte transgenders

De eis tot sterilisatie werd in 2014 uit de wet gehaald. Eind vorig jaar werd bekend dat de deskundigenverklaring die transgenders nodig hebben om de vermelding van het geslacht op hun geboorteakte te laten wijzigen, komt te vervallen. De wetswijziging om deze verklaring te schrappen, was een tegemoetkoming aan de bezwaren uit de praktijk hiertegen. 

Door: Nationale Zorggids