Normal_pexels-jaymantri-212269

Zweedse onderzoekers ontdekten dat verzwaarde dekens effectief bijdragen aan het verminderen van slapeloosheid bij psychiatrische patiënten. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van een verzwaarde deken de slaap verbeterde bij deze patiënten en dat ze overdag minder moe waren. Dit meldt GGZnieuws. 

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 120 volwassenen bij wie klinische slapeloosheid en een psychiatrische aandoening zijn vastgesteld. Een groep gebruikte de verzwaarde deken en de controlegroep sliep onder een normale deken. De deelnemers gebruikten de deken vier weken lang. De resultaten lieten zien dat de gebruikers van de verzwaarde deken beter sliepen dan de controlegroep. Ze hadden minder last van slapeloosheid, waren overdag actiever en hadden minder last van symptomen als vermoeidheid, depressie en angst.

Een mogelijke verklaring voor de betere nachtrust is dat de druk van de deken het lichaam helpt om tot rust te komen. Volgens hoofdonderzoeker Mats Alder zijn er aanwijzingen dat de drukstimulatie wordt beschouwd als de oorzaak van het kalmerende effect op het lichaam. Doordat patiënten beter slapen, ervaren ze overdag minder gevoelens van vermoeidheid of angst.

Na de eerste studie van vier weken hadden alle deelnemers de mogelijkheid om de verzwaarde deken te gebruiken voor een follow-upfase van 12 maanden. Ook in deze maanden bleven de positieve resultaten zichtbaar. Deelnemers die van de normale deken overstapten naar de verzwaarde deken, ondervonden dezelfde positieve effecten. 

Door: Nationale Zorggids