Normal_rss_entry-303027

Tim den Besten en Nicolaas Veul hopen met hun nieuwe serie 100 Dagen in je Hoofd een hoop vooroordelen over geestelijke problemen bij de kijker weg te nemen. "We vinden mensen die in een kliniek zijn opgenomen altijd een beetje gek, maar het zijn ook maar gewoon mensen", zegt Den Besten in gesprek met het ANP.

De schrik zat er toch wel even in toen Den Besten en Veul hun eerste stappen zetten in een psychiatrische kliniek in Eindhoven. Voor hun nieuwe programma, dat donderdag voor het eerst te zien is op NPO 3, liepen ze honderd dagen mee als stagiair. "Dat is meteen heftig", zegt Veul daarover. "Er zijn mensen met heel heftige problemen of aandoeningen zoals psychoses of schizofrenie. Dat is schrikken, want hoe moet je daarmee omgaan? Je moet het heel goed aanvoelen. Het is echt een kwetsbare wereld."

Volgens Veul loop je normaal gesproken vaak "met een boog" om mensen die met dit soort problemen kampen heen. "Maar nu moesten we er voor ze zijn", zegt hij. "Het was heftig maar uiteindelijk konden we heel dichtbij komen. Dat was heel bijzonder. We hebben ook een paar heel bijzondere banden opgebouwd met een aantal cliënten."

Met de billen bloot

Den Besten zegt dat de twee mannen, die eerder onder meer de serie 100 Dagen voor de Klas maakten, gedurende de opnames ook over hun eigen mentale gezondheid nadachten. "Deze serie gaat ook over onze hoofden. Wij gingen ook steeds meer met de billen bloot. Daar konden we eigenlijk niet meer omheen."

De VPRO-programmamakers hopen dat ook de kijker daar iets van meepakt. "Als je deze mensen in je hart kunt sluiten of ermee kan relateren dan gaat het ook spiegelen en ga je ook beter over je eigen mentale gezondheid nadenken", zegt Veul. "Hopelijk lukt het om wat vooroordelen weg te nemen of meer begrip te kweken voor de mensen 'achter de muur', dan zijn wij al heel blij."

Door: ANP