Serie '100 dagen in je hoofd' brengt gemengde reacties teweeg

Op NPO 3 is vanaf donderdag 21 oktober om 20.55 uur de serie '100 dagen in je hoofd' te zien. In dit programma verkennen Tim den Besten en Nicolaas Veul de wereld van de psychiatrie. Ze hopen antwoord te krijgen op de vraag: 'Hoe is het om ziek te zijn in je hoofd?' Op de eerste aflevering kwamen gemengde reacties naar voren. De een vindt het een indrukwekkend programma terwijl de ander het erg heftig vindt. Dit meldt GGZ Totaal.

Om te weten te komen wat er in het hoofd van mensen met ernstige psychische problemen omgaat, gaan Tim en Nicolaas stage lopen. Dit doen ze bij in een grote ggz-instelling in Eindhoven. Tijdens deze zesdelige documentaireserie krijgen ze steeds meer inzicht in waar cliënten mee kampen. Zo komen in het programma onder andere mensen aan het woord die last hebben van schizofrenie, psychoses en ernstige vormen van autisme en borderline. Niet alleen de cliënten, maar ook twee VPRO-programmamakers worden tijdens '100 dagen in je hoofd' geconfronteerd met hun eigen issues.

Vooroordelen

De hoeveelheid mensen met psychische klachten is op dit moment enorm groot. De wachtlijsten bij de ggz zijn lang en hierdoor wordt er veel psychofarmaca voorgeschreven. Daarnaast lijkt het alsof de maatschappij steeds minder goed weet om te gaan met een verward iemand. Den Besten en Veul hopen dan ook dat de vooroordelen over mensen met psychische problemen door dit programma afnemen.

Door: Nationale Zorggids