Normal_mensen_met_bipolaire_stoornis_hebben_veel_vaker_stofwisselingsklachten

Mensen met een bipolaire stoornis hebben vaker dan anderen last van stofwisselingsklachten als een te hoog cholesterol of hoge bloeddruk. Volgens het UMCG verklaart het feit dat dit twee keer zoveel voorkomt bij deze groep mensen waarom zij ongeveer 10 jaar minder lang leven dan mensen zonder psychiatrische aandoening. Dit meldt het UMCG. 

Psychiater Benno Haarman van het UMCG onderzocht via data van LifeLines de stofwisselingsklachten bij mensen met een bipolaire stoornis. Het was al bekend dat intramurale ggz-patiënten vaker een metabool syndroom hebben; ofwel kampen met stofwisselingsklachten. Hoe vaak dit voorkomt bij mensen met een bipolaire stoornis, was nog niet bekend. Na onderzoek van Haarman blijkt dat het metabool syndroom twee keer zo vaak voorkomt bij bipolaire mensen (30,6 procent) dan bij mensen zonder stoornis (14,2 procent).

Roken, overgewicht en antidepressiva

Nog vaker kwam dit voor bij rokende patiënten, bipolaire patiënten met (ernstig) overgewicht en zij die antidepressiva slikten. Patiënten met een bipolaire stoornis en een hoge bloeddruk, verhoogd bloedsuiker of verhoogd cholesterol worden daar niet altijd voor behandeld, maar dat is niet veel anders bij mensen zonder stoornis.

Haarman hoopt dat er nu meer aandacht komt voor stofwisselingsklachten bij mensen met een bipolaire stoornis en de behandeling ervan.

Door: Nationale Zorggids