Normal_psychiater

Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg moest deze week Kamervragen van PvdA en GroenLinks beantwoorden over voorgenomen sluiting van de Kliniek Intensieve Behandeling (KIB) van ggz-instelling Arkin in Amsterdam. PvdA’er Attje Kuiken en GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld willen weten wat de exacte redenen zijn voor de geplande sluiting. Spelen naast de aanhoudende personeelstekorten ook nog financiële problemen? Dit meldt AT5. 

Behandelaars van KIB werken met psychiatrische patiënten die elders geen succesvolle behandeling konden krijgen. Het gaat om een groep patiënten die complexer en in sommige gevallen agressiever is geworden. De kliniek van Arkin kampt met personeelstekorten, sinds een groep medewerkers ergens anders aan de slag is gegaan. Nu kunnen de veiligheid en kwaliteit van zorg niet meer gewaarborgd worden, zei de instelling vorige week.

Wachttijden KIB

Kuiken en Westerveld willen ook weten wat de voorgenomen sluiting doet met de wachttijden voor mensen die daar een behandeling zouden krijgen. En wat gaat Helder eraan doen zodat de personeelstekorten in de complexere ggz worden teruggedrongen?

Arkin is niet de eerste ggz-aanbieder die een sluiting heeft aangekondigd. Ook PsyQ en Pro Persona deelden onlangs hun voornemens. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky