Alleen tbs met dwangverpleging voor man die vriend in de ggz doodde

De 49-jarige Richard M. hoeft niet de cel in voor het doden van zijn vriend en medebewoner van een ggz-kliniek in Etten-Leur, maar krijgt wel tbs met dwangverpleging opgelegd. Volgens de rechtbank had hij die nacht een psychose en handelde hij onder invloed van zijn stoornissen. De man had daarnaast geen motieven om zijn medebewoner te doden, omdat zij ook goede vrienden waren. Hij heeft bekend, maar weet niet waarom hij deed wat hij deed. “De duivel heeft mij te pakken gehad.” Dit meldt BN de Stem. 

Peter Hamers (66) wordt in de nacht van 2 maart dood gevonden in de achtertuin van zijn ggz-woning. Op de salontafel ligt het aardappelschilmesje waarmee hij in zijn strot gestoken is. Daarop wordt het DNA van zijn vriend en dader Richard M. gevonden. M. bekent de moord, maar weet niet waarom hij het deed. Een paar weken voor het dodelijk incident, moest hij verhuizen naar een nieuw ggz-complex, waar hij zich niet op zijn plek voelde, suïcidaal werd en meer drugs gebruikte. In de afgelopen 30 jaar is hij meer dan veertig keer opgenomen geweest in diverse ggz-instellingen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens deskundigen is de man verminderd toerekeningsvatbaar door zijn psychische stoornissen. Het Openbaar Ministerie eiste naast tbs met dwangverpleging ook een celstraf van 3 jaar, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. M. was die nacht psychotisch en handelde onder invloed van zijn stoornissen. Daarom krijgt hij alleen tbs met dwangverpleging opgelegd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky