Ernstig tekort aan antipsychoticum Zypadhera: grotere kans op psychoses

Het antipsychoticum Zypadhera dat gebruikt wordt voor de behandeling van schizofrenie is tijdelijk beperkt beschikbaar. De tekorten zullen waarschijnlijk aanhouden tot februari. Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen adviseert behandelaars om de behandeling aan te passen. Patiënten krijgen het middel vaak in hoge doseringen toegediend via een injectie. Dit melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en NOS.

Het tekort leidt ertoe dat patiënten van medicijn moeten wisselen, wat veelal ongewenst is, zeker voor kwetsbare groepen. Het risico dat ze in een psychose terechtkomen is hierdoor nog groter. Ook kan het door het tekort voorkomen dat mensen stoppen met medicatiegebruik, uit angst voor andere medicijnen of vanwege de stress. Dit werkt ook psychoses in de hand.

Geen nieuwe behandeling met Zypadhera opstarten

Ongeveer 1.400 mensen in Nederland krijgen Zypadhera voorgeschreven. Patiënten die ermee zouden starten, worden hier nu door gedupeerd. Het CBG adviseert behandelaars namelijk om geen nieuwe behandelingen met Zypadhera meer op te starten. De behandeling voor bestaande patiënten wordt aangepast naar een eenmalige dosering van 300 milligram en behandelaars wordt geadviseerd om te kiezen voor een kortere behandelinterval. Het behandeladvies geldt tot en met 2 februari 2024.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky