Groningse ggz-aanbieder Lentis richt zich alleen nog op specialistische ggz

Nu ggz-aanbieder Lentis uit Groningen alleen nog specialistische ggz gaat aanbieden, neemt het afscheid van de basis-ggz. Het is voor patiënten in het noorden van Nederland straks niet meer mogelijk om daar kortdurende behandelingen te ontvangen voor lichte en matige psychische klachten. Er is een permanente aanmeldstop ingesteld. Dit meldt RTV Noord. 

Net als in de rest van het land, kampt het noorden met tekorten aan ggz-personeel. Lentis heeft niet genoeg professionals in dienst om passende zorg te verlenen en daarom is de beslissing gemaakt om enkel nog specialistische ggz te bieden. Lentis is dan ook expert op het gebied van onder meer psychoses, suïcidale gedachten of crisisopvang.

Aanmeldstop nieuwe patiënten

Kortdurende behandelingen voor lichte of matige behandelingen die nu gaande zijn, kunnen worden afgemaakt. Mensen op de wachtlijst hiervoor kunnen ook nog terecht. Maar door de aanmeldstop kunnen er geen nieuwe patiënten meer terecht. Maandelijks kwamen er tussen de 40 en 50 aanmeldingen binnen van mensen met bijvoorbeeld een depressie of autisme die basis-ggz nodig hebben. Lentis had hiervoor een wachttijd van 4 tot 8 maanden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky