Normal_normal_protest__staken__actie__demonstratie

Jeugdzorgmedewerkers in heel Nederland leggen op dinsdag 15 maart voor een periode van 24 uur het werk neer als het kabinet niet uiterlijk 14 februari tegemoetkomt aan de eisen van vakbond FNV. Eén van de eisen is het schrappen van de voorgestelde bezuinigingen op de jeugdzorg. Een brief met deze boodschap is door de vakbond aan premier Rutte, zorgminister Kuipers en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Jeugdzorg en Preventie gestuurd. Dit meldt FNV. 

Het zou de tweede keer in de 120-jarige geschiedenis van de jeugdzorg zijn dat medewerkers 24 uur lang het werk neerleggen. De eerste keer, in 2019, werd er gestreden voor meer geld voor het oplossen van enorme tekorten. Ditmaal dreigen de werknemers de straat op te gaan, omdat er onder meer een bezuiniging van een half miljard euro is aangekondigd.

Sector loopt leeg

Uit de FNV Zorg & Welzijn-barometer bleek eerder dat 56 procent van de medewerkers in de jeugdzorg het afgelopen anderhalf jaar een collega zagen vertrekken. In geen enkele andere sector binnen Zorg & Welzijn is dat percentage zo hoog. Met name hoge werkdruk, slechte werk-privébalans en onvoldoende salaris waren daar de oorzaak van, zo blijkt uit het onderzoek. Wachtlijsten in de jeugdzorg zijn ondertussen opgelopen tot recordhoogte. Kinderen wachten gemiddeld ruim tien maanden op hulp, zo bleek recent uit onderzoek in opdracht van stichting het Vergeten Kind.

Geld oormerken voor jeugdzorg

FNV wil daarom ook dat geld dat het Rijk wel heeft uitgetrokken voor jeugdzorg geoormerkt wordt en daadwerkelijk gaat naar essentiële zaken zoals het tegengaan van werkdruk, regelingen voor medewerkers om gezond het pensioen te halen, een beter salaris en andere verbeteringen van arbeidsvoorwaarden. FNV-bestuurder Maaike van der Aar: “Nu kunnen gemeenten zelf bepalen hoe ze het beschikbare Rijksgeld inzetten. En dan blijkt dat ze het voor allerlei dingen willen gebruiken, maar niet voor het versterken van de Jeugdzorg. Zo los je natuurlijk geen problemen op.” Ook wil FNV dat zij en haar leden een formele rol krijgen bij de hervorming van de jeugdzorg.

Actie in Den Haag

De mogelijke staking valt samen met de eerder aangekondigde demonstratie voor betere jeugdzorg. Volgens de vakbonden staan duizenden mensen uit de jeugdzorg en medestanders klaar om op 15 maart actie te voeren in Den Haag.

Door: Nationale Zorggids