Opvallende toename van jonge kinderen met krentenbaard

Huisartsen zien steeds vaker baby’s en kinderen van 0 tot 4 jaar met de zeer besmettelijke en jeukende krentenbaard. Krentenbaard is een infectieziekte die wondjes en blaasjes in het gezicht veroorzaakt en is een gevolg van de Staphylococcus aureus-bacterie of de Groep A-streptokokkenbacterie. Normaal neemt het aantal kinderen met krentenbaard alleen in de herfst toe. Dit meldt NU.nl. 

Volgens het Nivel zijn er meer dan 300 per 100.000 kinderen van 0 tot 4 jaar besmet met krentenbaard. Rond deze tijd ligt dat aantal normaal op ongeveer 150 per 100.000 kinderen. Het gezondheidsinstituut vermoedt dat het mooie weer van de afgelopen tijd een rol speelt. “Kinderen gaan meer naar buiten, hebben minder kleren aan en gaan samen zwemmen.” Dit vergroot de kans op huid-op-huidcontact met anderen.

Kraamvrouwenkoorts

Bij het RIVM zijn er nog geen zorgen over de toename van krentenbaard, maar de situatie wordt wel goed in de gaten gehouden. Voor kinderen is krentenbaard niet per se gevaarlijk, zij krijgen een crème met antibioticum voorgeschreven. Vrouwen die net bevallen moeten wel extra alert zijn. Krentenbaard en kraamvrouwenkoorts worden namelijk door dezelfde bacterie veroorzaakt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky