Misstanden bij Woodbrookers onthuld in 'geheim' onderzoeksrapport

In een geheim onderzoeksrapport over gesloten behandelcentrum Woodbrookers in Kortehemmen bij Drachten staat dat er zorgwekkende incidenten hebben plaatsgevonden. Medewerkers houden jongeren in het gareel met pijnprikkels, behandelingen komen niet op gang en incidenten worden niet onderzocht. Bij grensoverschrijdend gedrag door een medewerker wordt deze overgeplaatst zonder dat de jeugdzorginstelling hiervan een melding maakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) of nader onderzoek doet. En zo is er nog veel meer gaande bij Woodbrookers, blijkt uit het rapport. Dit meldt Metro op basis van berichtgeving in Algemeen Dagblad. 

Het rapport is in september vorig jaar gepubliceerd, maar nooit openbaar gemaakt. Naast grensoverschrijdend gedrag en de eerder gemelde ongeregeldheden door invalkrachten, blijkt de instelling ook een hoge uitstroom van personeel te hebben, blijven meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag uit en hebben buurtbewoners last van agressie en vernielingen. Er is zelfs een buurtwacht opgericht die met honkbalknuppels de straat op wilde.

Zorguitzendbureau

Na het rapport greep de IGJ niet in. Pas na aangifte door Jeugdhulp Friesland zelf, waar Woodbrookers onder valt, komt de inspectie in beweging. Deze aangifte ging over het grensoverschrijdende gedrag, maar ook over criminele activiteiten. Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert deze zaak vanwege gebrek aan bewijs. Onlangs kwamen Follow the Money en Pointer een opvallend nieuw feitje: uitzendbureau Ultracare levert Woodbrookers zzp’ers, maar is in handen van een veroordeelde drugscrimineel. Met die samenwerking is Jeugdhulp Friesland inmiddels gestopt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky