Meisje doet aangifte tegen Woodbrookers wegens mishandeling

Het meisje dat in semi-hoofdrol speelt in een schokkend rapport over Woodbrookers van Jeugdhulp Friesland, heeft aangifte gedaan wegens kindermishandeling. Zij en haar moeder hebben inmiddels meerdere verhoorsessies bij de politie achter de rug, waarbij de tweede sessie ongeveer vijf uur duurde. Het meisje sprak over het inslikken van een batterij en niet worden geloofd toen ze erover vertelde, over het moeten verbinden van haar zelfbeschadigingswonden en over hoe ze vervolgens door vijf volwassenen naar de grond werd gewerkt. Dit meldt de Gelderlander. 

De tiener zat vele uren in isolatie in de gesloten instelling, kreeg er nauwelijks onderwijs en er was voor haar ook geen behandelplan opgesteld. Volgens haar advocaat is er sprake van mishandeling, verwaarlozing en het onttrekken aan de leerplicht. Haar ouders maakten er eerst een melding van bij Veilig Thuis, maar die kon niks tegen een instelling doen. “Wat mij enorm raakt: mijn dochter vertelde tijdens de aangifte dat ze alleen maar wilde dat ze lief voor haar zouden zijn, een arm om haar heen zouden slaan. Dat gebeurde niet.”

Geheim onderzoeksrapport Woodbrookers

Eind augustus is een geheim onderzoeksrapport over behandelcentrum Woodbrookers in Kortehemmen bij Drachten gepubliceerd. Het rapport is in september vorig jaar verschenen, maar nooit openbaar gemaakt. Na het rapport greep de IGJ niet in. Pas na aangifte door Jeugdhulp Friesland zelf, waar Woodbrookers onder valt, komt de inspectie in beweging. De publicatie van het rapport werd niet met de ouders besproken. “In tegenstelling tot wat in het rapport staat, zijn wij altijd netjes gebleven. Maar we kwamen wel op voor onze dochter, ook al is voortdurend geprobeerd ons de mond te snoeren.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky