14 oud-cliënten doen mogelijk aangifte tegen gesloten instelling Woodbrookers

Er liggen twee aangiftes tegen gesloten jeugdhulpinstelling Woodbrookers van Jeugdhulp Friesland klaar. Twaalf oud-cliënten zijn een aangifte aan het voorbereiden, blijkt uit rondgang van Omrop Fryslân. Een belangrijke stap, maar hoeveel gaat dit teweegbrengen? Aangifte doen tegen een zorginstelling blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Dit meldt Omrop Fryslân.

De oud-cliënten die aangifte willen doen, lopen aan tegen langdurige communicatie met de politie, onvolledige dossiers bij Jeugdhulp Friesland en kunnen niet precies aangeven tegen wie ze nu precies aangifte willen doen. Is dat tegen het behandelcentrum, of willen ze juist specifieke medewerkers aanpakken?

Pijnprikkels

Dat ze aangifte wíllen doen is in ieder geval niet gek: de oud-bewoners hebben te maken gehad met vrijheidsbeperkende maatregelen, pijnprikkels die niet zijn toegestaan en isolatie. Volgens advocate Chris Sent die de voormalig cliënten bijstaat, zouden alle noemers in een thuissituatie onder kindermishandeling zijn gevallen, maar in een jeugdzorginstelling is dat niet zo. “Hier noemen we het zorg”, zegt ze. “Daarom hebben we aangifte gedaan.”

Gesprek met OM

Het Openbaar Ministerie houdt eerst gesprekken met de oud-cliënten, om helder te krijgen van welke incidenten zij aangifte willen doen en of er strafbare feiten zijn gepleegd. Alleen dan kan politie of justitie ingrijpen. Overigens benadrukt het OM dat deze aanpak de aangifte voor de voormalig bewoners juist makkelijker en zo weinig mogelijk belastend te laten verlopen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky