Normal_erasmus_mc_hoofdingang

ROTTERDAM - Professor Henk Visser, voormalig afdelingshoofd van het Erasmus MC-Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam, heeft een boek geschreven over de invloed van psychische factoren op de groei van kinderen, zo meldt het Erasmus MC.

In ‘Vijftig jaar Geneeskunde’ beschrijft hij onder meer de ervaringen van ondervoedingsexpert Elsie Widdowson die vlak na de tweede wereldoorlog in twee Duitse weeshuizen werkte, Bienenhaus en Vogelnest.

Zij ontdekte dat de kinderen in Vogelnest met evenveel eten sneller groeiden dan de kinderen in Bienenhaus. Na een half jaar werd de zeer strenge en norse directrice van Bienenhaus overgeplaatst naar Vogelnest. Het volgende half jaar groeiden de kinderen in Bienenhaus juist sneller.

Widdowson toonde aan dat de oorzaak van groeiachterstand bij de kinderen in het ene weeshuis niet het gevolg was van minder eten, maar dat de directrice de gewoonte had de bewonertjes tijdens de maaltijden bestraffend toe te spreken. De kinderen waren bang en onrustig en huilden. Hierdoor groeiden zij minder snel.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz