Normal_baby_voetjes

Voorzitter Chiel Bos en het bestuur van het College Perinatale Zorg (CPZ) bieden hun excuses aan voor de uitspraken die de voorzitter vorige week deed over de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Hij schoof zonder enige onderbouwing de babysterfte in de schoenen van de verloskundigen, meent de KNOV. Bos zegt nu dat hij hiermee het verkeerde beeld opriep. Dat meldt Zorgvisie.

Bos wilde nooit de indruk wekken dat verloskundigen alleen verantwoordelijk zijn voor de hoge perinatale sterfte. “De verhoogde perinatale sterfte wordt veroorzaakt door een complex van factoren. Dit complex van factoren en ook de oplossingen zijn de afgelopen vijf jaar onderwerp van de activiteiten van alle partijen geweest in samenwerking met het CPZ. Voor die eenzijdige en verkeerde beeldvorming bied ik mijn excuses aan”, zegt de voorzitter. Direct na de uitspraken zegde de KNOV het vertrouwen op in het CPZ. Ook hebben de verloskundigen zich teruggetrokken uit alle CPZ-activiteiten.

Het bestuur vindt het jammer dat de beeldvorming die ontstaan is heeft geleid tot zulke reacties. Niet alleen vanuit de verloskundigen, maar ook vanuit andere takken in het werkveld kwamen ontevreden geluiden. Het bestuur van CPZ overlegt nu over de situatie en hoopt zo snel mogelijk nieuwe stappen te kunnen zetten. 

©Nationale Zorggids