Normal_apotheek

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: torenhoge parkeerkosten bij ziekenhuizen, meer jongeren krijgen jeugdzorg en boze apothekers dicht uit protest tegen medicijntekort en voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. 

Maandag: de start van de discussie over parkeerkosten bij ziekenhuizen

Seniorenorganisatie KBO-PCOB zwengelde maandag de discussie over parkeerkosten bij ziekenhuizen aan. De organisatie is zelfs een petitie gestart om aan te dringen op maatregleen om een einde te maken aan deze praktijken.

RTL Z zocht daaropvolgend uit hoe hoog deze parkeerkosten exact zijn. Daaruit bleek dat de tarieven per ziekenhuis flink van elkaar kunnen verschillen. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven rekent bijvoorbeeld slechts 1 euro per uur voor parkeren en een dagkaart kost er 3,50 euro. Een flink verschil met Amsterdamse ziekenhuizen waar de duurste parkeergelegenheid bij het VUmc is met 4 euro per uur en een dagkaart van 36 euro.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) liet meteen uitzoeken hoe het precies zit en zegt dat het gemiddelde uurtarief op 1,35 euro ligt. Bij vijftien locaties kan zelfs gratis geparkeerd worden. Ziekenhuizen die bezoekers laten betalen, doen dat om de exploitatiekosten te kunnen betalen, aldus NVZ.

Dinsdag: bijna één op de tien jongeren kreeg in 2018 jeugdzorg

Bijna één op de tien jongeren kreeg in 2018 jeugdzorg. Vooral in gemeenten in Limburg en het noordoosten in Nederland wordt vaak jeugdzorg verleend. Het aantal jongeren dat jeugdzorg krijgt, stijgt sinds 2015. In dat jaar kregen bijna 380.000 jongeren tot 23 jaar jeugdzorg. In 2017 waren het er bijna 420.000 en afgelopen jaar liep het aantal op naar 428.000.

Woensdag: apothekers in het Gooi dicht uit protest tegen medicijntekort en voorkeursbeleid

Woensdag hield de helft van de veertig apotheken in het Gooi hun deuren tot het middaguur gesloten uit protest tegen geneesmiddelentekorten en het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Ze zijn het zat om voortdurend aan boze en agressieve klanten te moeten uitleggen waarom ze weer een ander doosje meekrijgen.

De acties van deze apothekers krijgen mogelijk een vervolg in andere delen van het land.

Donderdag: coeliakiemaand: aandacht voor seu-li-a-kie

Ieder jaar in mei is het coeliakiemaand. Coeliakie – een auto-immuunziekte waar nog geen behandeling voor is – wordt vaak verkeerd uitgesproken, misschien omdat nog lang niet iedereen wat coeliakie (seu-li-a-kie) is.

We schreven er een uitgebreid artikel over. Lees ‘m hier.

Vrijdag: Dekker wederom onder vuur wegens moord door tbs’ers

Alweer wordt een tbs’er verdacht van een moord. Na de ophef rondom Michael P., lijkt er nu weer ophef te ontstaan over een moord die afgelopen zondag plaatsvond. Waarschijnlijk hebben twee (voormalig) tbs’ers deze moord gepleegd. PvdA wil hierover in debat met minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. 

Door: Nationale Zorggids