Normal_echo_zwangerschap_zwanger

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: tegenvallende resultaten nieuwe campagne donorwet, anticonceptie in het basispakket en 13 wekenecho voor alle zwangeren. 

Maandag: Helft bevolking registreert geen donorkeuze

Precies een jaar voor het ingaan van de nieuwe donorwet loopt het nog geen storm bij het donorregister. Van de mensen die de afgelopen maanden hebben vastgelegd of ze na hun dood organen willen doneren of niet, geeft bovendien het leeuwendeel geen toestemming. Een nieuwe campagne van de overheid moet daar verandering in brengen.

Dinsdag: Clara Wichmann start petitie voor anticonceptie in het basispakket

Bureau Clara Wichmann is begin deze week een petitie gestart om anticonceptie terug in het basispakket te krijgen. Momenteel krijgen namelijk alleen vrouwen tot 21 jaar anticonceptie vergoed. Hoewel de organisatie flink wat handtekeningen wist op te halen, stemde de meerderheid afgelopen donderdag tegen het voorstel om anticonceptie in het basispakket uit te breiden.

Woensdag: de leefstijlcoach in het basispakket: hoe gaat het toe nu toe?

Meer dan de helft van de Nederlanders van 18 jaar of ouder had in 2018 overgewicht. Zo’n 15 procent van de volwassen Nederlanders kampt zelfs met obesitas. Is dat simpelweg een kwestie van minder eten? Helaas niet, om gedrag structureel te veranderen is meer nodig. Een leefstijlcoach kan hierbij helpen. Vanaf 1 januari 2019 hoeven patiënten die voor de Gecombineerde Leefstijlinterventie in aanmerking komen niets te betalen: geen eigen bijdrage en ook geen eigen risico. Een ideale situatie? Nog niet helemaal, blijkt na een half jaar. Wij interviewden leefstijlcoaches, artsen en verzekeraars

Donderdag: 13 wekenecho voor alle zwangere vrouwen

De 13 wekenecho komt vanaf eind volgend jaar beschikbaar voor alle vrouwen. Officieel gaat het nog om een onderzoek naar de invoering van de echo, maar in de praktijk betekent het dat alle zwangere vrouwen ervoor in aanmerking komen. Bij de 13 wekenecho wordt net als bij de 20 wekenecho gekeken of de baby aangeboren afwijkingen heeft. Door dit echter eerder te doen, hebben ouders meer tijd om een eventuele abortus te overwegen.

Vrijdag: Michael P. ook in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar tbs met dwangverpleging

Michael P. is vrijdag door het gerechtshof veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber. Dat is dezelfde straf als de rechtbank hem eerder oplegde. Zijn advocaat liet na afloop van het arrest van het hof weten zeker reden voor cassatie te zien. 

Door: Nationale Zorggids