Normal_tandarts_tandartsstoel

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: zorgverzekeraars mogen ouders wel degelijk wijzen op gratis tandzorg voor hun   kinderen, verpleeghuisarts voerde euthanasie zorgvuldig uit en NS moet meer doen voor kolvende moeders.

Maandag: zorgverzekeraar mag wél wijzen op gratis tandzorg kind

Verzekeraars mogen ouders wel degelijk wijzen op het feit dat tandzorg voor hun kinderen gratis is. Dit is niet strijdig met privacywetten, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Vorige week zeiden zorgverzekeraars nog dat de privacywetgeving het hen lastig maakt om specifieke doelgroepen aan te schrijven, maar volgens AP worden de regels veel te streng uitgelegd.

Inmiddels heeft minister Bruno Bruins voor Medische zorg laten weten samen met zorgverzekeraars te willen bespreken hoe zoveel mogelijk kinderen geregeld bij de tandarts te krijgen.

Dinsdag: hoge kosten langdurige zorg drukken zwaar op portemonnee senioren

Wie langdurige zorg nodig heeft, moet daarvoor vaak diep in de buidel tasten. De eigen bijdrag kan oplopen tot meer dan duizend euro per maand voor mensen met een AOW en klein aanvullend pensioen. De bijdragen lopen snel op, terwijl de lasten lang niet altijd afnemen. Soms brengen verpleeginstellingen zelfs extra kosten in rekening voor het draaien van een wasje of een ommetje in het park.

Woensdag: ‘Euthanasie op vrouw met ernstige dementie was zorgvuldig’

Het waren een paar spannende maanden voor de verpleeghuisarts die terechtstond voor onzorgvuldige euthanasie op een vrouw met dementie, maar deze week volgde eindelijk opluchting: volgens de rechtbank in Den Haag paste de arts op zorgvuldige wijze euthanasie toe op de patiënte. Ze is daarom ontslagen van rechtsvervolging.

Donderdag:  ‘NS biedt geen ruimte voor kolvende moeders onderweg’

Moeders die onderweg in de trein of op het station moeten kolven, hebben daar weinig mogelijkheden toe bij NS. Moeder Ilona Wevers deed haar beklag over de treindienst toen zij tijdens haar werkdag met de trein onderweg was en haar aansluiting miste. Daardoor was zij niet op tijd op haar bestemming om daar te kolven en was de enige optie een openbaar toilet. Als het aan haar en andere moeders ligt, komt de NS zwangere vrouwen en moeders hierin meer tegemoet.

Vrijdag: boegbeeld zelfmoordpreventie op 50-jarige leeftijd overleden

Viktor Staudt uit Etten-Leur is afgelopen weekend overleden. De man maakte zich na een eigen zelfmoordpoging hard voor anderen die nadachten over suïcide en hielp hen. De 50-jarige Staudt overleden volgens psychiater Bram Bakker aan de gevolgen van zelfdoding.

Door: Nationale Zorggids