Normal_tandarts_tandartsstoel_gebit_mond

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: wachttijden orthodontie, gratis spiraaltje na abortus en aantal gemeentepolissen slinkt. 

Maandag: twijfels bij noodzaak extra rijkeuring mensen met autisme’

Mensen met autisme zijn verplicht om een extra rijkeuring te ondergaan, maar er is nooit wetenschappelijk bewezen dat dit noodzakelijk is. Mensen met een psychische aandoening zouden 70 procent meer risico lopen op betrokkenheid bij een verkeersongeval. Echter, zo stelt betrokken onderzoeker Truls Vaa, kan uit dit onderzoek geen conclusie worden verbonden aan autisme en verkeersveiligheid. Ook Wouter Staal, hoogleraar autisme, ziet geen direct verband tussen gevaarlijk rijden en autisme.

Dinsdag: in 2020 langer wachten op en meer betalen voor orthodontie

Kinderen die in 2020 naar een orthodontist moeten en hiervoor een aanvullende verzekering hebben, moeten hier langer op wachten dan in 2019. De aanvullende verzekering voor orthodontie wordt ook nog eens duurder. Van de 26 pakketten met orthodontie, stijgen de meeste in prijs; met een gemiddelde van zo’n 1 tot 4 euro per maand. 

Woensdag: Monogame homomannen eerder bloed laten doneren

Homo's moeten bloed kunnen doneren als ze veilige seks hebben, vinden VVD, D66 en GroenLinks. Ze willen dat de bloedbank homo's die monogaam leven niet langer weert, en vragen het kabinet om te onderzoeken of dat kan. Bloedbank Sanquin neemt nu geen bloed af van mannen die in de afgelopen vier maanden seks hebben gehad met een man. Omdat zij een grotere kans hebben op hiv of hepatitis. Oppassende homo’s met een monogame relatie worden hiermee gediscrimineerd.

Donderdag: kwetsbare vrouwen krijgen vanaf 2020 gratis spiraaltje na abortus

Abortusklinieken kunnen vanaf 2020 beslissen of een vrouw na haar abortus een gratis spiraal nodig heeft, bijvoorbeeld bij een verhoogd risico op een herhaalde abortus. Niet alle vrouwen komen hiervoor in aanmerking. Het is aan de abortusarts om een inschatting te maken of de vrouw een gratis spiraal nodig heeft of niet. 

Vrijdag: 14.000 minima zitten per 2021 zonder gemeentepolis

Menzis en Zilveren Kruis trekken zich per 1 januari 2020 uit zeven gemeenten terug met hun collectieve zorgverzekering voor minima. Menzis vertrekt met haar polis uit Apeldoorn, Epe, Woudenberg, Brummen en Renkum en Zilveren kruis staakt het aanbieden van haar gemeentepolis in Borger-Odoorn en Dalfsen.

In totaal hebben ruim achtduizend mensen hierdoor geen mogelijkheid meer tot het afsluiten van een gemeentelijke zorgverzekering. Per 2021 verliezen ook Almere, Heerde en Hattem de collectieve polis van Menzis, waardoor nog eens zesduizend mensen zonder die optie komen te zitten. 

Door: Nationale Zorggids