Week 14: het belangrijkste coronanieuws van deze week

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. We kunnen er niet meer om heen: het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding nemen het nieuws volledig in beslag. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week:

Maandag: NU'91 start meldpunt voor tekort beschermingsmiddelen zorgpersoneel

Vanuit het hele land krijgt NU’91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, signalen dat de beschermende middelen niet op orde zijn. Dit zorgt voor ongerustheid onder de zorgprofessionals. Om in kaart te brengen waar de problemen zitten, is NU’91 een meldpunt gestart

Dinsdag: Erasmus MC start met toedienen antistoffen uit bloed ex-coronapatiënten

Het Erasmus MC start deze week met het toedienen van bloedplasma van ex-coronapatiënten aan coronapatiënten. Wie genezen is van een infectie heeft veelal beschermende antistoffen in het bloed. Die kunnen mogelijk dienen als geneesmiddel voor zieke patiënten.

Woensdag: meer chronisch zieken en 70-plussers ondergaan voortaan coronatest

De overheid gaat het aantal coronatesten in ons land verviervoudigen in de komende weken. Niet alleen zorgpersoneel zal meer getest worden, ook mensen met longaandoeningen, chronische hartaandoeningen, diabetes, hiv ,mensen met een auto-immuunziekte en ouderen van boven de 70 jaar moeten vaker worden getest, schrijven nieuwe richtlijnen voor. Zij raken sneller besmet of lopen meer gevaar erg ziek te worden als ze het virus oplopen.

Donderdag: LOC roept op tot versoepeling bezoekverbod verpleeghuizen

De landelijke koepel van cliëntenraden (LOC) roept minister De Jonge van Volksgezondheid in een brandbrief op om het bezoekverbod in verpleeghuizen te versoepelen. Het LOC maakt zich ernstige zorgen over de kwaliteit van leven van ouderen in verpleeghuizen tijdens de coronacrisis.

Vrijdag: CBS vermoedt hogere sterfte door coronavirus dan RIVM-cijfers melden

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) signaleert in de derde week van maart 440 meer sterfgevallen dan gemiddeld. De onderzoekers denken dat dit verschil grotendeels te verklaren is door de uitbraak van het coronavirus. Ze signaleren ook een afwijking van de sterftecijfers van het RIVM, dat in die week 280 sterfgevallen telde als gevolg van het coronavirus. Het CBS vermoedt dat er een verschil is omdat niet iedereen die overlijdt door het coronavirus ook zo wordt geregistreerd. 

Door: Nationale Zorggids