Normal_fetus-1788082_640

Een op de duizend zwangere vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met problemen met de placenta. Het gevolg hiervan is dat de baby niet goed groeit. Erasmus MC-gynaecoloog Bas van Rijn wil samen met zijn collega’s mini-placenta’s kweken in het laboratorium, om de oorzaak hiervan te achterhalen. Ook hopen ze er hierdoor achter te komen hoe dit probleem verholpen kan worden. Dit meldt Erasmus MC. 

Eerder werden de meeste placenta’s na de bevalling weggegooid. Nu worden ze bewaard, omdat de placenta’s veel informatie kunnen bieden over het proces van de zwangerschap. Van Rijn en promovendus Olivier Schäffers willen de moederkoek nabouwen in het laboratorium, door kleine stukjes placenta uit te laten groeien tot mini-placenta’s. Die gebruiken ze om te onderzoeken waarom een baby niet goed groeit.

Van Rijn hoopt dat de mini-placenta’s ook in de toekomst gebruikt kunnen worden, om bijvoorbeeld nieuwe medicijnen en behandelingen op te testen. In een video vertelt de gynaecoloog meer over het onderzoek. Die video is onderdeel van een webserie over het Moeder en Kind centrum van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, waarin onderwerpen rondom zwangerschap en geboorte worden besproken.

Door: Nationale Zorggids