
In Nederland is een ongebruikelijke RS-virusepidemie gaande. Normaal gesproken worden veel kindjes in de winterperiode ziek, maar ditmaal (door de coronapandemie) in de zomer. Een uitgestelde epidemie, noemen experts het. Maar wat is het RS-virus eigenlijk en hoe gevaarlijk kan een besmetting zijn?
Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. RS-virus is een afkorting voor respiratoir syncytieel virus. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met het virus dat met name in de winter voorkomt.
Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby’s die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longontsteking. Te vroeg geboren kinderen of kinderen met een aangeboren hartafwijking of het syndroom van Down, hebben een verhoogd risico op een ernstiger ziektebeloop. Sterfte door RSV bij kinderen komt in Nederland nauwelijks nog voor, maar iedere winter belanden er in Nederland zo’n 150 tot 200 kindjes op de intensive cares voor kinderen. Tweeduizend kindjes liggen jaarlijks in het ziekenhuis.
Klachten RS-virus
De meest voorkomende klachten bij een infectie door het RS-virus zijn verkoudheidsklachten en hoesten. Soms zijn de klachten erger en dan hebben kindjes het benauwd en hebben ze koorts, een longontsteking of oorontsteking.
Infectie door het virus is besmettelijk voordat iemand ziek wordt. Kinderen jonger dan 2 jaar zijn 3 tot 4 weken besmettelijk nadat ze ziek worden. Kinderen ouder dan 2 jaar ongeveer 5 dagen.
Kinderen jonger dan 2 jaar worden erger ziek door het virus. Behandeling van een virusinfectie is in de meeste gevallen niet nodig. Veelal verdwijnen de klachten vanzelf na een paar dagen tot een week.
Door: Nationale Zorggids