Vaccin tegen RS-virus voor zwangere vrouwen goedgekeurd door EMA

Het Pfizer-vaccin tegen het RS-virus is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Vrouwen kunnen er straks voor kiezen om zich tijdens de zwangerschap te laten vaccineren tegen het virus, zodat hun baby tot zes maanden na de geboorte ertegen beschermd is. Dit melden NOS en Algemeen Dagblad. 

Nog altijd belanden ieder jaar ongeveer drieduizend Nederlandse kinderen met het RS-virus in het ziekenhuis, waarvan tot zo’n tweehonderd op de kinder-intensive care. In andere landen komen baby’s nog regelmatig te overlijden aan de gevolgen van het RS-virus. Wereldwijd zijn dat er zo’n 100.000 tot 200.000. Het virus veroorzaakt vooral veel slijm en dat is voor zeer jonge baby’s niet goed weg te hoesten omdat ze daar geen kracht voor hebben. “En omdat die luchtwegen zo nauw zijn, is een beetje slijm al voldoende om de boel te verstoppen.” En daar krijgen baby’s het extreem benauwd van en is beademing noodzakelijk. In landen zonder ic’s komen deze kinderen te overlijden.

Ziekenhuisopnames voorkomen

Kinderarts en infectioloog Louis Bont onderzocht jarenlang de effectiviteit van het vaccin en weet zeker dat invoering ervan jaarlijks veel ziekenhuisopnames kan voorkomen. Als een zwangere vrouw zich straks laat vaccineren met het Pfizer-vaccin tegen RSV, geeft ze antistoffen door via de placenta. Zo zijn baby’s in de eerste zes maanden hun leven goed beschermd tegen het gevaarlijke verkoudheidsvirus. De effectiviteit van het vaccin is volgens Bont 70 procent.

Bij moeder of bij baby prikken? 

Een ander vaccin dat voor pasgeboren baby’s is, is onlangs ook goedgekeurd. De Gezondheidsraad buigt zich over beide vaccins, waarbij Bont ervan overtuigd is dat één van de twee in het Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen. Advies hierover volgt pas in 2024 en gaat vooral over prikken bij de moeder of prikken bij het kind, dus er is komende winter nog geen bescherming beschikbaar voor jonge kindjes.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky