Normal_zwanger__zwangerschap

Verloskundige Betty Franke van het District Verloskundig Platform Rijnmond adviseert zwangere vrouwen om zo snel mogelijk een coronavaccinatie te halen. In het Erasmus MC werden afgelopen weekend binnen 24 uur vier zwangere vrouwen opgenomen op de intensive care (ic). Zij waren alle vier niet gevaccineerd tegen het coronavirus. Dit meldt RTV Rijnmond. 

Zwangere vrouwen lijken vaak niet te weten dat ze ernstig ziek kunnen worden door het coronavirus. Volgens Franke zijn veel zwangeren jong en gezond en behoorden ze nooit tot een risicogroep. “Maar zodra je zwanger bent en vooral in de tweede helft van je zwangerschap, neem je toe in gewicht en neemt de druk op je longen toe”, zegt de verloskundige. Door een kleinere longinhoud zijn ze kwetsbaarder voor corona. Ze hebben meer risico op longcomplicaties door het virus. 

Delta-variant

Al ruim een jaar ligt er bijna altijd een vrouw in verwachting op de intensive care. Het Erasmus MC zag het aantal opnames onder deze groep voor de zomer stabiliseren, maar sinds een tijdje liggen er steeds meer zwangeren met corona in het ziekenhuis. Vermoedelijk speelt de Delta-variant hierin een grote rol. Deze lijkt gevaarlijker voor vrouwen die in verwachting zijn.

Door: Nationale Zorggids