Moeder verdacht van poging tot moord op baby blijft gescheiden van gezin

De rechtbank in Utrecht heeft donderdag besloten dat de vrouw die terechtstaat voor poging tot moord op haar baby en zware mishandeling van haar 5-jarige zoontje, voorlopig niet bij haar kinderen mag wonen. De advocaat van de vrouw – tevens arts – verzocht de rechtbank om haar kinderen weer bij haar te laten wonen, maar de rechtbank vindt de verdenkingen tegen de vrouw te ernstig en vreest voor kans op herhaling. Dit meldt NOS. 

Toen het te vroeg geboren dochtertje van de arts 2 maanden oud was, zou ze haar hebben vergiftigd, thuis en ook toen ze wegens ondervoeding in het ziekenhuis lag. In het moedermelk dat de moeder meebracht zat verdunde melk met veel loperamide. Dat is een medicijn tegen diarree. Ze zou nu een levensbedreigende hartritmestoornis hebben en kampen met ademhalingsproblemen. De verdunde moedermelk zorgde voor een ontwikkelingsachterstand.

Ernstige infecties

Haar zoontje mishandelde ze onder meer door dingen uit te voeren met de katheter toen hij – ook wegens ondervoeding – in het ziekenhuis lag. Hij liep daardoor meerdere ernstige infecties op. Het vermoeden is dat ze lijdt aan Münchhausen by proxy.

Omgangsregeling

Sinds 2020 woont de vrouw niet meer bij haar gezin en ziet ze haar kinderen alleen onder toezicht. Ze mag haar proces in vrijheid afwachten, maar haar drie kinderen mag ze alleen onder toezicht blijven zien. Bij afspraken zijn dan thuiszorgorganisatie Allerzorg aanwezig en haar ouders of schoonmoeder. Medewerkers van Veilig Thuis zien dat de kinderen zich goed blijven hechten aan hun moeder, waardoor een aanpassing van de regeling niet nodig is.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky