Week 19: acute hepatitis, zonnesteek, meer thuisbevallingen & euthanasie

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer acute hepatitis, zonensteek en meer thuisbevallingen tijdens de coronapandemie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: huisartsen staan niet achter euthanasie met enkel een wilsverklaring

Maar weinig huisartsen zijn bereid om euthanasie te verlenen op basis van een papieren wilsverklaring. Uit onderzoek onder ruim vierhonderd huisartsen door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, blijkt dat slechts 20 procent van de huisartsen een schriftelijk verzoek voldoende vindt op het moment dat een patiënt wilsonbekwaam is geworden. Waarom is dat zo?

Dinsdag: acute hepatitis onder jonge kinderen: waar moet je op letten?

In korte tijd moesten drie Nederlandse kinderen met acute hepatitis een levertransplantatie ondergaan. Twee andere kinderen werden ook ernstig ziek, maar hoefden geen nieuwe lever. Wereldwijd zijn er ongeveer tweehonderd onverklaarbare gevallen van deze ernstige vorm van hepatitis gemeld. Zeker één kind is aan de gevolgen ervan overleden. Maar wat is het en waar moet je bij acute hepatitis op letten? 

Woensdag: 22 procent van de jongeren had suïcidale gedachten tijdens 3e lockdown

22 procent van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar dacht er in de periode december 2021 tot en met februari 2022 serieus over na om een einde aan het leven te maken. Op dat moment gold er een lockdown in Nederland. Huisartsen registreerden in die periode ook meer suïcidepogingen.

Donderdag: wat is een zonnesteek, hoe loop je die op en wat kun je eraan doen?

De zomer komt eraan. Het wordt steeds warmer en de zon krijgt meer macht. Tijd om naar buiten te gaan voor wat vitamine D. Toch is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, door bijvoorbeeld zonnesteek te voorkomen. Wat dat is, hoe die krijgt en wat je moet doen als je eenmaal zonnesteek hebt opgelopen, lees je hier.

Vrijdag: meer thuisbevallingen tijdens de coronapandemie

Tijdens de coronapandemie zijn meer vrouwen thuis bevalen dan het jaar ervoor. De gezondheidsuitkomsten voor moeder en kind, zoals vroeggeboorte, bloedverlies en geboortegewicht, bleven gelijk. Volgens de onderzoekers was dit een unieke periode, die ook de geboortezorg nog niet eerder had meegemaakt. Lees hier meer over het onderzoek.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky