Overheid gaat rotavaccinatie van alle pasgeboren baby’s niet vergoeden

De overheid gaat geen geld beschikbaar stellen voor de vaccinatie van pasgeboren baby’s tegen het rotavirus. Er is volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid geen geld voor. Wel wordt de uitgebreide HPV-vaccinatie en uitbreiding van de jaarlijkse griepprik vergoed door de overheid. Dit meldt Skipr. 

Het rotavirus kan onder baby’s en jonge kinderen zeer heftig verlopen. Jaarlijks liggen er hierdoor 3.600 kinderen onder de 5 jaar in het ziekenhuis, waarvan enkelen overlijden. Van Ooijen kon het geld voor vaccinatie hiertegen niet vrijmaken. “Natuurlijk had ik het liever anders gezien maar omdat de financiële middelen op dit moment echt beperkt zijn, hebben we keuzes moeten maken.”

HPV-vaccinatie

Sinds dit jaar krijgen ook jongens vaccinatie tegen het humaan papillomavirus aangeboden. Het Rijksvaccinatieprogramma gaat uitbreiden met jongeren tussen de 18 en 26 jaar die hier eerder nog niet in aanmerking voor kwamen. Wie zich laat vaccineren tegen HPV, is beter beschermd tegen baarmoederhalskanker, peniskanker, vaginakanker, schaamlipkanker, anuskanker en mond- en keelholtekanker.

Uitbreiding griepprikgroep

Zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschap en mensen met dementie, morbide obesitas en long covid kunnen sinds vorig jaar een gratis griepprik halen. De overheid vergoedt de prik, waarvoor huisartsen hun patiënten benaderen. Zwangeren krijgen de griepprik via hun verloskundigen aangeboden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky