Kinderartsen snappen niet dat overheid rotavaccin niet gaat vergoeden

Kinderartsen snappen niet dat staatssecretaris Maarten van Ooijen zegt dat er geen geld is om de rotavaccinatie van alle pasgeborenen te vergoeden. Volgens Patricia Bruijning, kinderarts-epidemioloog van het UMC Utrecht, kan de overheid nog heel goed onderhandelen over de prijs. Een korting van 70 procent op de vrije marktprijs is realistisch én zeer waarschijnlijk kostenbesparend, stelt ze. Dit meldt Skipr. 

Ook Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, is niet blij met het nieuws. Tijdens seizoenen waarin het rotavirus rondgaat, raken kinderafdelingen enorm overbelast. Het capaciteitsprobleem in de zorg is al groot zonder dat virus, dus als opnames door een vaccinatie voorkomen kunnen worden is dat volgens de kinderarts van groot belang.

Kansenongelijkheid

Een rotavaccin kost een paar tientjes per kind en ieder jaar hebben 170.000 tot 180.000 pasgeborenen die prik nodig, blijkt uit berekeningen. Ouders die hun kind alsnog tegen het rotavirus willen laten vaccineren, betalen daar 138 euro voor. De wetenschappelijke vereniging van jeugdarts (AJN) is daar echter geen voorstander van, omdat het kansenongelijkheid in de samenleving in de hand werkt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky