Gastouder moet zes jaar de cel in voor doodslag baby Anna

De rechtbank heeft gastouder Anne W. uit Helmond veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar, voor het zo hard laten vallen of door elkaar schudden van baby Anna dat ze overleed. Deskundigen konden geen medische oorzaak voor het ernstige hersenletsel en de netvliesbloedingen vinden. En omdat W. de enige volwassene in huis was, moet zij het letsel hebben toegebracht. Er zou sprake zijn geweest van een hevige krachtsinwerking. Dit meldt Omroep Brabant. 

Vier jaar geleden overleed baby Anna, één van een tweeling. De gastouder paste op de tweeling en hun zus van 2 jaar. Even na 12’en kwam er bij de hulpdiensten een melding binnen over een baby die was gestopt met ademen. De gastouder stelt dat het meisje geen afwijkend gedrag vertoonde, behalve dat ze iets meer geluidjes maakte, moeilijk in slaap kwam en haar flesje niet goed kon vasthouden. Pas toen de W. het meisje wilde wakker maken, raakte ze in paniek. De baby reageerde niet en lag er verkrampt en tegelijkertijd slap bij. “Haar huid was grijs en er leek iets van bloed uit haar mond te komen.” De gastouder startte daarop direct reanimatie, schakelde de buurvrouw in en die belde 112. Een dag nadat het meisje in het ziekenhuis belandde, kwam ze te overlijden.

’s Ochtends was Anna een vrolijke baby van 8 maanden. Rond het middaguur had zie dusdanig ernstige hersenletsel en netvliesbloedingen opgelopen, dat zij daar een dag later door stierf.

Beroepsverbod en schadevergoeding

Bij de uitspraak donderdag hoorde W. het oordeel hoofdschuddend aan. Het zit de rechtbank dwars dat W. geen inzicht wil geven in wat zij op 20 augustus 2019 heeft gedaan. Daardoor is de exacte oorzaak van het overlijden altijd een mysterie gebleven. Naast een gevangenisstraf heeft W. ook een beroepsverbod van 5 jaar opgelegd gekregen en moet ze beide ouders een schadevergoeding van 40.000 euro betalen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Lees ook: wat is het shakenbabysyndroom?