Taakstraf voor 26-jarige vader die arm van eigen baby brak

Een vader die de arm van zijn pasgeboren baby brak, heeft een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier weken opgelegd gekregen. Omdat hij kampt met autisme en verstandelijke beperkingen, denkt de rechtbank niet dat de man zijn zoontje expres pijn deed. Zelf zei hij ook zijn eigen kracht soms niet te kennen. De straf is lager dan de eis van het OM. Die wilde dat de man een voorwaardelijke celstraf van 10 maanden zou krijgen en een taakstraf van 180 uur, plus een gedwongen behandeling. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Het in 2020 geboren kindje werd al snel in een pleeggezin geplaatst nadat hij enkele weken na zijn geboorte in het ziekenhuis belandde met een gebroken arm, vijftien blauwe plekken, tien huidbeschadigingen en twaalf oudere botbreuken. Tijdens een inhoudelijk zitting twee weken geleden zei de man niet te weten hoe zijn baby de verwondingen heeft opgelopen. De officier van justitie was ervan overtuigd dat de vader de verwondingen had toegebracht, waarschijnlijk uit onmacht.

Trauma

Familieleden noemen de man lomp en zagen regelmatig irritaties opborrelen als zijn baby begon te huilen. Wanneer hij zijn kindje stevig vastpakte, zeiden ze daar iets van. Maar ze zijn heel stellig: hij zou zijn zoontje nooit moedwillig mishandelen. Het gedrag van de man heeft er wel voor gezorgd dat het kind erg schrikt als zijn vader onder toezicht op bezoek komt. Er zou sprake zijn van een trauma.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky