Onderzoek bevestigt: orale antibiotica voor pasgeborenen even effectief als infuus

Het antibioticum amoxicilline is als drankje even effectief voor pasgeborenen met een niet-levensbedreigende ziekte als amoxicilline via het infuus. Ziekenhuisapotheker Robert Flint van het Erasmus MC en collega’s bevestigen hiermee de eerdere RAIN-studie die aantoonde dat een antibioticadrankje even goed werkt als via het infuus én de opnameduur halveert. Dit meldt het Erasmus MC. 

Ongeveer 3 tot 5 procent van de pasgeboren baby’s in Nederland krijgt een antibioticabehandeling wegens een mogelijke infectie met een bacterie. Normaal gebeurt dit met een infuusbehandeling die zeven dagen duurt. Oudere kinderen en volwassenen krijgen orale middelen en het was eigenlijk niet bekend waarom pasgeborenen dat niet ook krijgen. De RAIN-studie toonde de patiëntvriendelijkheid en effectiviteit van het amoxicillinedrankje al aan, maar dankzij de nieuwe studie kan de overstap in praktijk worden gebracht.

Voldoende antibioticaspiegel

“We kunnen garanderen dat de amoxicillinedrank leidt tot een voldoende hoge antibioticaspiegel in het bloed. Dat moesten we eerst goed uitzoeken voordat we de voorschrijfrichtlijnen kunnen aanpassen”, zegt ziekenhuisapotheker Flint. In een nieuw wetenschappelijk artikel geven hij en zijn collega’s nieuwe doseeradviezen voor oraal amoxicilline voor baby’s van jonger dan een maand. Binnenkort zijn deze ook terug te vinden in het Kinderformularium. Ziekenhuizen kunnen vanaf nu dus kiezen voor orale amoxicilline voor pasgeborenen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky