Normal_alexander-grey-ojxtoqpmfw4-unsplash

Meestal krijgen pasgeboren baby’s met een vermoedelijke bacteriële infectie een zevendaagse infuusbehandeling, maar uit de Nederlandse RAIN-studie blijkt dat een antibioticumdrankje even effectief is én de opnameduur halveert. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

Ongeveer 3 tot 5 procent van de pasgeboren baby’s in Nederland krijgt een antibioticabehandeling wegens een mogelijke infectie met een bacterie. Normaal gebeurt dit met een infuusbehandeling die zeven dagen duurt. Oudere kinderen en volwassenen krijgen orale middelen en het is eigenlijk niet bekend waarom pasgeborenen dat niet ook krijgen.

Pijnlijk infuus

Uit onderzoek door kinderarts Gerdien Tramper-Stranders en arts-onderzoeker neonatologie Fleur Keij blijkt dat een orale behadeling vooral als voordeel heeft dat de baby eerder naar huis kan. Ouders kunnen daar zelf verder met het toedienen van de antibiotica. Daarnaast is de behandeling patiëntvriendelijker. “Een infuus blijft niet altijd zitten dus die moet je soms vaker prikken. Dat is pijnlijk, en er is altijd risico op ontsteking of infectie van het infuus zelf.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky