12 jaar cel voor vader die baby bijna fataal mishandelde en verkrachtte

Zijn baby van vier maanden balanceerde op het randje van de dood toen zij in mei 2022 in het ziekenhuis terechtkwam. De dader? Haar 32-jarige vader uit Ommen. De rechtbank heeft hem nu veroordeeld tot 12 jaar cel voor poging tot doodslag op zijn dochtertje en seksueel misbruik. Dit meldt NU.nl.

De rechtbank acht het bewezen dat vader Rik S. het meisje heeft mishandeld. Haar verwondingen waren zeer ernstig en twee jaar later is het nog maar de vraag of en hoe ze verder kan leven. In februari 2022 belandde ze in het ziekenhuis met hersenletsel, gebroken ribben en ernstige bloedingen. Daarop werd Veilig Thuis ingeschakeld, maar dat toezicht eindigde enkele maanden later al. Vlak daarna kwam de jonge baby weer in het ziekenhuis terecht: een voorwerp of lichaamsdeel had het lichaam van het meisje met kracht gepenetreerd. Ze balanceerde op het randje van de dood.

Vonnis even hoog als eis

Niemand anders dan de vader of moeder kunnen dit hebben gedaan, stelt de rechtbank. De verwondingen die eind mei 2022 zijn gevonden, konden alleen door de vader zijn veroorzaakt. Hij was op de dag dat het kindje in het ziekenhuis belandde alleen met haar geweest. Daarom krijgt hij een celstraf van 12 jaar opgelegd. De vonnis is even hoog als de eis van het OM. De moeder van het meisje heeft vanwege nalatigheid 1 jaar cel opgelegd gekregen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Haar wordt verweten dat ze niet eerder de hulpdiensten inschakelde.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky