Arts die pasgeboren dochter ernstig ziek maakte 11 jaar de cel in

De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag de 37-jarige Sarah V. veroordeeld tot elf jaar cel. Volgens de rechtbank is bewezen dat V. zich in 2020 schuldig heeft gemaakt aan poging tot moord op haar pasgeboren dochtertje. De rechtbank sprak de vrouw vrij van het ernstig ziek maken van haar zoon, een paar jaar eerder.

V., zelf arts, heeft alle beschuldigingen altijd ontkend. Zij werd in januari 2021 gearresteerd en kwam na een maand onder strenge voorwaarden vrij. De rechtbank bepaalde dinsdag dat ze direct weer moest worden vastgezet, ter bescherming van haar kinderen en de samenleving.

De parketpolitie voerde haar direct na de uitspraak af naar het cellenblok van het gerechtsgebouw. Het vonnis leidde tot geschokte en boze reacties bij familieleden van de vrouw.

De opgelegde straf is even hoog als geëist door het Openbaar Ministerie. Het OM achtte ook het bewijs geleverd voor de zware mishandeling van haar in 2016 geboren zoontje. Voor de hoogte van de straf heeft dit verschil in opvatting niet uitgemaakt.

Loperamide

Het dochtertje werd in april 2020 te vroeg geboren en moest in het ziekenhuis verblijven. Volgens de rechtbank heeft V. haar gekolfde moedermelk, die zij bij het ziekenhuis afleverde, stelselmatig verdund en daar bovendien loperamide aan toegevoegd, een medicijn dat zij gebruikte in verband met chronische darmklachten. Dit leidde tot levensgevaarlijke hartritmestoornissen bij het kind, waarvoor artsen geruime tijd geen verklaring voor konden vinden. "U hebt daar iedere dag voor gekozen", aldus de rechtbank.

Het waarom van haar handelen en in welke psychische toestand zij dit zou hebben gedaan is volgens de rechtbank "grotendeels in nevelen gehuld" gebleven, omdat V. niet over het manipuleren van de moedermelk heeft verklaard. Volgens het OM was er sprake van zogeheten kindermishandeling door falsificatie. De rechtbank liet dat oordeel in het midden.

Vertrouwen beschaamd

"U hebt op onvoorstelbare wijze het vertrouwen beschaamd van uw dochter, uw man en uw andere kinderen", zo zei de rechtbank tegen de verdachte, die het vonnis zonder waarneembare emotie aanhoorde. "Ook hebt u artsen en verpleegkundigen ernstig misleid." Het feit dat V. arts was (zij is inmiddels volledig arbeidsongeschikt verklaard) woog de rechtbank ook mee.

Lees voor meer informatie: Moeder verdacht van poging tot moord dochter en zware mishandeling zoon

Door: ANP