8 jaar cel voor man die zijn drie weken oude stiefkind doodde

De rechtbank heeft een onvoorwaardelijke celstraf van 8 jaar opgelegd aan een ex-partner van de moeder wier baby hij heeft gedood. In december 2022 liep het drie weken oude meisje dusdanige verwondingen op dat ze schedelhersenletsel opliep en aan de gevolgen daarvan overleed. Dit letsel is volgens de rechtbank bewezen toegebracht door de man. Hoe precies is nooit bekend geworden, maar dat hij fors geweld gebruikte staat vast. Dit meldt Rechtspraak.nl.

Uit forensisch onderzoek blijkt dat het meisje naast ernstig schedelhersenletsel ook een ribbreuk had en zeker vijftig bloeduitstortingen verspreid over haar hele lijfje. Volgens de moeder van het meisje had ze haar om 3.00 uur nog gevoed en was ze toen nog ogenschijnlijk gezond. Daarna gaf haar partner nog bijvoeding en is hij met haar op zijn borst op de bank in slaap gevallen.

Van de bank gevallen en hoofd gestoten

Volgens verklaringen van de  man werd hij een tijdje later wakker van gehuil en bleek de kleine baby op de grond te zijn gevallen. Maar omdat er geen letsel zichtbaar was, stelde de man vast dat het goed met haar ging. Daarna liep hij al troostend met haar door de woonkamer, waarbij hij een onhandige draai zou hebben gemaakt waarbij ze met haar hoofd tegen de muur stootte. Ondanks gehuil, viel ze uiteindelijk in slaap. De stiefvader werd om 7.00 uur wakker en zag dat het meisje niet nergens meer op reageerde. S. is niet de biologische vader, maar hij had het meisje wel erkend en zij droeg ook zijn achternaam.

Ernstig verkeersongeval

De rechtbank gaat niet mee in de verklaringen. Incidenten zoals vallen van de bank en met haar hoofd tegen de muur stoten komen niet overeen met de ernst van haar letsels. Er is hevige kracht nodig geweest om de verwondingen te verklaren. Ze had net zo goed bij ernstig verkeersongeval betrokken kunnen zijn geweest. Op basis van conclusies van de forensisch arts en patholoog gaat het om letsel dat enkel door hem kan zijn toegebracht omdat hij de nacht alleen met haar doorbracht. Het is nog altijd onduidelijk wat hij precies heeft gedaan, maar er moet volgens deskundigen sprake zijn geweest van hevige krachtsinwerking van buitenaf.

Overlijden op de koop toe genomen

Het kan volgens de rechtbank niet anders kan dan dat de verdachte “op de koop toe nam dat het meisje door zijn toedoen zou kunnen overlijden”. Er is dan ook sprake van voorwaardelijk opzet op de dood. Het Openbaar Ministerie eiste een onvoorwaardelijke celstraf van 10 jaar, maar gezien zijn geconstateerde stoornissen – een verstandelijke beperking, chronische overvraging en een cannabisverslaving – die ook aanwezig waren tijdens de bewuste nacht, legt de rechtbank hem een celstraf van 8 jaar op.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky