Normal_opa_wachten_ouderen_bejaarden

Dat verpleeghuisinstellingen geen kwaliteitsgegevens meer willen aanleveren bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt de Tweede Kamer onacceptabel. De IGZ wil deze kwaliteitsgegevens gebruiken voor een nieuwe zwarte lijst van verpleeghuizen, daar wil ActiZ niet aan meewerken. Dat meldt NOS. 

VVD-Kamerlid Potters vindt dat ActiZ de verpleeghuizen nu een hand boven het hoofd houdt. “Een brancheorganisatie die drukker is met de belangen van bestuurders dan bewoners van verpleeghuizen maakt zichzelf volstrekt belachelijk”, zegt Potters. De VVD wil dat er snel openheid komt over de ontstane problemen, om onzekerheid onder bewoners en familieleden van goede verpleeghuizen tegen te gaan.

De PvdA sluit zich aan bij het standpunt van de VVD. Bestuurders moeten van de partij altijd de informatie aanleveren die van hen gevraagd wordt, zodat de inspectie weet waar de zorg goed gaat en waar er verbeteringen nodig zijn. De PvdA vindt het prima om een discussie aan te gaan met de IGZ over het gebruik van de gegevens, of de beschikbaarheid van de gegevens, maar wel na het aanleveren ervan.

Ook de SP en PVV vinden het onacceptabel dat verpleeghuizen geen gegevens meer willen aanleveren. SP-Kamerlid Leijten vindt dat ze moeten leren omgaan met hun structurele problemen. “De inspectie verzamelt al jaren dezelfde gegevens, en nu er opeens naar buiten komt dat het slecht gaat zijn ze erop tegen”, aldus Leijten. Diverse Kamerleden willen dat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid nu de controle neemt om de situatie te de-escaleren.

Afgelopen zomer maakte de IGZ een eerste lijst van slecht presterende verpleeghuizen bekend. De verpleeghuizen wisten tot dan toe niet dat de kwaliteitsgegevens voor dergelijke doeleinden gebruikt zouden worden. Hoewel de verpleeghuizen snappen dat de inspectie meetbare gegevens nodig heeft om de kwaliteit van verpleeghuizen vast te stellen, kunnen ze een nieuwe zwarte lijst niet toestaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids