Normal_normal_pillen_medicatie

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Deze week meldden onderzoekers mogelijk een medicijn tegen alzheimer te hebben gevonden, blijkt de antibioticaresistentie in Nederland aardig onder controle en wordt de zorgmedewerker die wordt verdacht van insulinemoorden in elf zaken vervolgd. 

Maandag: mogelijk medicijn tegen alzheimer gevonden

Een spannende nieuwe ontwikkeling! De ziekte van Alzheimer is mogelijk te voorkomen, of in ieder geval te verlichten, door het cholesterolgehalte in de hersenen te verlagen. Het blijkt namelijk dat cholesterol zich ophoopt in de hersenen, wat accumulatie van alzheimereiwitten tot gevolg heeft. Door ophoping van deze eiwitten, verstoort de communicatie tussen hersencellen. Wanneer deze afsterven, kan dementie ontstaan. Een speciale cholesterolremmer kan hiervoor een uitkomst zijn.

Dinsdag: antibioticaresistentie in Nederland beter onder controle dan elders

Antibioticaresistentie is wereldwijd en steeds groter probleem, maar in Nederland zijn de sterftecijfers door resistente bacteriën nog niet hoger dan de sterftecijfers door niet-resistente bacteriën. Artsen schrijven hier namelijk relatief weinig antibiotica voor. Onderzoekers durven zodoende te stellen dat Nederland de antibioticaresistentie goed onder controle heeft.

Woensdag: ouderen klagen over CBR bij verlenging rijbewijs

Ouderen die bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aankloppen voor een rijbewijsverlenging, krijgen te maken met een administratieve warboel. Veel ouderen hebben bij ouderenbond ANBO geklaagd over de trage procedures bij de instantie die rijbewijzen uitkeert.

Donderdag: meldingen over verwarde mensen verdubbeld

Bij de politie zijn afgelopen jaar meer dan 90.000 meldingen binnengekomen over verwarde mensen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van acht jaar geleden. De stijging was het sterkst in Rotterdam, Oost-Brabant en Noord-Nederland.

Vrijdag: oud-verzorger vervolgd in elf insuline-zaken

Het Openbaar Ministerie stelt definitief in elf zaken vervolging in tegen de 22-jarige medewerker van verzorgingshuizen die wordt verdacht van insulinemoorden. In vier van deze elf gevallen zijn de slachtoffers overleden. Afgelopen periode heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoek gedaan naar de zaak. En stelde vast dat er ten tijde van de insuline-incidenten tekortkomingen waren bij iedere zorgaanbieder waar het gebeurde. Inmiddels hebben alle zorgaanbieders hieruit lering getrokken. 

Door: Nationale Zorggids