Normal_normal_oudere_rollator_ziekenhuis

Een van de grootste oorzaken dat meer en meer ouderen op de spoedeisende hulp (SEH) belanden, is dat zij hun ouder worden niet accepteren. Dit stelt verouderingsexpert David van Bodegom. Spierverslapping, verminderd reactievermogen en slechtere ogen horen bij het ouder worden. Vallen als gevolg daarvan ook. “Maar niemand wil deze boodschap horen,”. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De meeste ouderen die op de spoedpost belanden, hebben hersenletsel, of een heup- of polsbreuk. Van Bodegom meent dat veel leed voorkomen kan worden door gebruik te maken van hulpmiddelen (heupairbags, een stok of rollator) of door een cursus valpreventie te volgen.

Imago valpreventie

Valpreventiecursussen hebben nog niet altijd een goed imago. Daarom raadt hoogleraar Nathalie van der Velde van het Amsterdam UMC een positievere naam aan. Met bijvoorbeeld een cursus fit blijven worden ouderen sneller verleid om in beweging te komen. Een andere tip: “Maak de cursus leuk. Denk aan de inzet van videospelletjes als Pac-Man waarbij je gele poppetjes opeet naarmate je harder fietst.” Een theoretische cursus blijkt weinig effectief en houdt vallen niet tegen. 

Door: Nationale Zorggids