Niet-werkende mantelzorger voelt zich zwaarder belast

Niet-werkende mantelzorgers van mensen met dementie voelen zich zwaarder belast dan werkende mantelzorgers. Dit komt deels doordat ze meer tijd besteden aan mantelzorg. Werkende mantelzorgers zijn gemiddeld jonger dan niet-werkenden, ze zorgen vaker voor een ouder dan voor een partner en besteden door hun werk minder en situatie minder tijd aan mantelzorg. Daarom zijn zij ook positiever over hun kwaliteit van leven dan mantelzorgers zonder werk. Dit blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg van Nivel en Alzheimer Nederland, meldt Nivel.

Gemiddeld werken mantelzorgers met een baan 30 uur en zorgen ze daarnaast ongeveer 15 uur voor een naaste. De oudere niet-werkende mantelzorger (41 procent) besteedt gemiddeld 61 uur per week aan zorg voor een naaste. Vaak zijn dit mensen die voor hun partner zorgen. Gemiddeld besteden niet-werkende jongere mantelzorgers (11 procent) 28 uur per week aan zorg.

Sociaal netwerk

Hoewel jongere mantelzorgers zonder baan minder uren aan zorg besteden, voelen ze zich net als de oudere niet-werkende mantelzorgers zwaarder belast. Beide groepen zijn minder tevreden over de kwaliteit van hun sociale leven en kunnen de zorg minder vaak delen met andere mantelzorgers. Werk zorgt toch meer voor een sociaal netwerk en dat is juist weer een belangrijke factor voor verlaging van de zorgbelasting.

Volgens Nivel en Alzheimer Nederland kan betere ondersteuning van de groep mantelzorgers zonder werk worden georganiseerd in de vorm van individuele ondersteuning of in de vorm van respijtzorg.

Lees ook: Mantelzorgers gemiddeld 4 uur per week belast met regeltaken

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky