Zorgcentrum Amersfoort vecht gedwongen sluiting aan

Zorgcentrum RaYan in Amersfoort moet op last van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de deuren per direct sluiten. Bewoners kregen vorige week op het laatste moment te horen dat ze moesten verhuizen. Voor alle zestien bewoners is inmiddels een plekje bij een andere zorgaanbieder gevonden, in goed overleg met naasten. Ondertussen heeft de zorginstelling een advocaat in handen genomen om de sluiting aan te vechten. Dit meldt RTV Utrecht.

Volgens advocaat Sander Askamp kwam de sluiting voor RaYan compleet onverwacht. De IGJ viel het pand binnen en gaf direct een bevel tot sluiting af. Er zou sprake zijn van ernstige misstanden en werkte RaYan met onbevoegd personeel, was er een hoog risico op infecties en lagen bewoners vaak in hun eigen ontlasting. Dat laatste is ook enigszins bevestigd door omwonenden die spraken van een doordringende urinelucht.

Juridische procedure

Askamp stelt dat zorginstellingen normaal eerst een waarschuwing krijgen voordat de inspectie overgaat tot sluiting. Daarom vindt hij de actie ook overtrokken en disproportioneel. De sluiting wordt daarom aangevochten. "De patiënt staat voorop, maar je kunt mensen juridisch gezien niet zo maar verplaatsen. Ze krijgen er niet alleen zorg, maar ze wonen er ook. Je zet mensen wel uit hun woning."

'Met de neus op de feiten gedrukt'

De dochter van een van de gedupeerde bewoners, zegt dat haar moeder erg verdrietig is. Maar dat zij zelf ergens wel blij is dat ze nu ergens anders is ondergebracht. Het is jammer dat er bij andere zorginstellingen minder aandacht is voor religie, maar haar moeder krijgt wel eindelijk de zorg die ze bij RaYan niet kreeg. “Ik werd met de neus op de feiten gedrukt dat het eigenlijk al veel langer niet goed ging.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky